home           exhibition           history            socle                            

 

# 11

MARIKE STOKKER


INKIJK

mei 2023 - okt. 2023

# 11.0

mei 2023Marike Stokker (1950) staat als jonge vrouw voor aan de culturele vrouwenemancipatie van eind jaren ’60, niet als revolutionaire activiste maar als getalenteerde intellectuele kunstenaar.

Op zeer jonge leeftijd volgt ze vanaf 1966 de kunstacademie in Groningen en gaat begin jaren ’70 naar de academie in Warschau, om daar in het gesloten communistische Polen, zich verder te bekwamen in grafische vakken en vormgeving.


Na een korte relatie en de geboorte van haar zoon ontworstelt ze zich aan het patriarchaat, ontdekt America, bestudeert wereldliteratuur, ontmoet invloedrijke personen en krijgt grote en kleine opdrachten.

Als zelfstandig kunstenaar werkt ze in de breedte van de kunst met theater-fotografie, webdesign, ruimtelijke en grafische vormgeving, bouwt aan een indrukwekkend oeuvre van schilderkunst en beoordeelt in diverse commissies kunst van anderen.


In 2015 ontdekt ze de internationale beweging URBAN SKETCHING. Deze kunstbeoefening staat dichtbij het directe leven. Op elke plek, op elk moment, kan je het schetsboek open doen en met een pen, potlood, kwast, je waarneming vastleggen. Je kunt in stilte schetsen of in een groep de natuur of stedelijke omgeving vastleggen. Het is een methode om tijd te vertragen, te genieten van de omgeving en de kunstbeoefening van het schetsen te omarmen.


Op internationaal niveau worden sinds 2010 Urban Sketchers Symposia gehouden. Van 19 tot 22 april 2023 werd in Auckland, Nieuw-Zeeland het 11e symposium gehouden.

Tijdens de tentoonstelling in Kunstruimte Coal.2 is het mogelijk bij Marike Stokker een ‘Urban Sketchers Workshop’ te organiseren.

https://marikestokker.blogspot.com/p/workshops.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marike_Stokker

http://www.stokker.nl/

https://marikestokker.blogspot.com/

https://www.flickr.com/photos/96244005@N02/

# 11.1

juni 2023Coal.2 is een wonderkamer geworden waar Lucebert, Willem de Kooning en Constant Nieuwenhuis een feestje hebben. De geesten van deze topschilders dwalen rond in kleur, vorm en betekenis alsof ze tijdloos dronken samenwerken binnen een drieëig embryo in wording.

Telkens is de blik door de ramen van de kunstruimte een schok door geschiedenis. De herkenning van de verfstreken duizelt en het verstand weet niet waar het licht van de geschiedenis vandaan komt. Neem bijvoorbeeld de vijf naakte mannen met dikke pikken die een antiek Grieks verhaal blootleggen. De kooltjes op en bij de geslachtsdelen doen hedendaagse geile puntjes prikkelen. Of neem de vele theatervoorstellingen die de wereldliteratuur verbeelden en in relatie staan met een landschappelijk drieluik die de natuurbeleving levendig houdt. Het theater in Coal.2 speelt met provocerende tongen, blote tieten, dansende figuren.

Als s’avond het ledlicht op de werken van Marike schijnt worden de jaren van de Nederlandse kunstgeest met elkaar verbonden. Dan kan de beschouwer de magische ruimte van droom en diepte in zijn of haar zachte kussens laten rusten en waakzaam het leven laten fieren, wetend dat verf en droombeeld dichtbij elkaar liggen. Vooral s’morgens bij het uitslapen als de dageraad kleur krijgt.

# 11.2

juli 2023


Marike Stokker organiseert samen met Kunstruimte Coal.2 op zondag 27 augustus een sketchcrawl op basis van de internationale beweging URBAN SKETCHING met als onderwerp Vestingstad IJsselstein.

Op vier verschillende plekken wordt met een groep deelnemers stilgehouden om een schets van een vestingwerk te maken. Marike begeleidt de sketchcrawl en Wim van Sijl geeft informatie over de historie van de vesting.

Beginpunt is Coal.2 (12.30 uur) ... eindpunt met evaluatie vind plaats in Museum IJsselstein (16.00 uur).


inschrijven per email: MARIKE.STOKKER@GMAIL.COM

meer info: zie flyer onderin


zie ook artikel en https://urbansketchers.nl/2022/08/01/usk-interview-marike-stokker/

# 11.3

augustus 2023

een nieuwe INKIJK


Marike spande voor # 11.3 het drieluik Orpheus or Paradise Lost op spielatten. Het doek was na de presentatie in Engelenzang Utrecht afgespannen en op zolder bewaard.

Het schilderij heeft in Coal.2 een overweldigende kracht ... tis een grootse uitspraak over een belangrijk kantelmoment in de wereldgeschiedenis. Orpheus, die achterom kijkt, geeft aan de dramatische gebeurtenis van 9/11 een mythologische dimensie en maakt bokkensprongen in historische beschouwingen.

Marike beschouwt 9/11 als een moment van verloren onschuld. 

De goddelijke zanger Orpheus geplaatst in het krachtenspel van wereldmachten doet een universeel verhaal kaatsen. 

Griekse goden en menselijk lijden tollen door mythe en actualiteit naar onze eigen individuele beleving.

Acht jaar na het instorten van de iconische economische torens legde Marike haar beleving vast. Haar persoonlijke binding met New York vertaalde ze in een hedendaags gebaar, gestoeld op oude verhalen, geschilderd in haar herkenbare stijl.

flyer

SKETCHCRAWL VESTINGSTAD IJSSELSTEIN


# 11.4

27 augustus 2023

sketchcrawl met Vestingstad IJsselstein als onderwerp


24 deelnemers uit IJsselstein en andere steden hadden zich aangemeld voor de sketchcrawl in IJsselstein, maar door ‘code geel’ met storm, regen, hagel en onweer op komst, melden zich echter drie personen af.

We begonnen bij de 600 jaar oude stadsmuur in Atelier Walkade 15 en liepen daarna naar de vestingwerken bij de molen waar lichte regen geen belemmering bleek om ongestoord te tekenen.

Na onze eerste schets liepen we terug naar Coal.2 waar Marike vertelde over haar werk Orpheus or Paradise Lost.

Op het gras van het Vestingplantsoen vervolgde we onze sketchcrawl en maakte ieder een tweede schets van de MUUR.

De zon brak door. Code geel bereikte ons niet. Sterker nog de klokken gingen luiden. Prachtig hoe de groep professionele en beginnende kunstenaars geconcentreerd in stilte tekende. 

Onze derde plek was rond de Utrechtse Poort waar de groep omheen ging zitten. Dit fantastische monument met bruggen, poort, gracht en voormalig brandspuit huisje vloog bijna vanzelf op het tekenpapier.


In Museum IJsselstein, waar koffie klaar stond, werden alle tekeningen op de grond neergelegd ter vergelijking en ter bewondering. Alle deelnemers waren tevreden.

Marike maakte ter afsluiting een groepsfoto zoals bij Urban Sketching gebruikelijk is.


De vesting beschermde ons voor de verwachte storm! ...

De sketchcrawl was artistiek, sociaal, communicatief en historisch een groot succes.

Dank aan alle deelnemers, Marike Stokker, Coal.2 en Museum IJsselstein.


meer info over VESTINGSTAD IJSSELSTEIN:

http://www.wimvansijl.eu/VESTING_IJSSELSTEIN/VESTINGSTAD_files/BOEKJE%20Vestingstad%20IJsselstein%202021%20LR%20def2a.pdf