home           exhibition           history            socle                            

 

# 13

STRASSE des FRIEDENS


WEG van de VREDE

mei tot oktober 2024

# 13.3


PERSBERICHT

STRASSE des FRIEDENS  in Kunstruimte COAL.2


IJsselstein staat al meer dan 10 jaar op de Europese landkaart van de internationale kunstroute Strasse des Friedens (Weg voor de Vrede), die van Moskou naar Normandië en van Amsterdam naar Spanje loopt. Op de route staan zo’n 600 kunstwerken die opgedragen zijn aan de “Wereldvrede”. De IJsselsteinse kunstenaar Wim van Sijl en zijn Amsterdamse collega Henk Wijnen portretteerde de organisatie van Strasse des Friedens in 2013 en werden hierdoor artistiek partner en Nederlands ambassadeur. De initiator van Strasse des Friedens, de Duitse beeldhouwer Leo Kornbrust, vond de groepsportretten van Wijnen en Van Sijl goed passen binnen de sociale sculpturen van het internationale project en besloot hun ateliers als residentie op de kaart te zetten. Drie jaar later, in 2016 portretteerden ze de onthulling van een piramide aan de Normandische kust, als ijkpunt van de route en herdenking van D-Day. Hierdoor intensiveerde het ambassadeurschap van beide kunstenaars.


IJsselstein staat ook op de kaart door toedoen van Stichting Boogbrug Vianen die de oude boogbrug bij Vianen als “Vredesbrug” heeft voorgedragen. De organisatie van Strasse des Friedens heeft deze boogbrug in 2015 als Achtste Vredesbrug in de Wereld erkend. Hierdoor is Stichting Boogbrug Vianen, die in IJsselstein geregistreerd staat, ook partner geworden. Helaas heeft de aanwijzing tot vredesbrug niet bijgedragen aan het behoud van de boogbrug. Momenteel wordt echter wel gewerkt aan twee monumenten waar mogelijk de status van vredesbrug in herkend wordt.

# 13.1


STRASSE des FRIEDENS

WEG voor de VREDE


Dwars door Europa loopt een kunstroute met ongeveer 600 beelden die opgedragen zijn aan de VREDE. De oorsprong van de route is te vinden in een conceptplan van het Duitse kunstenaarsechtpaar Otto Freundlich en Jeanne Kosnick-Kloss, die in 1936 ideeën hadden ontwikkeld om vanuit Parijs (waar ze woonden) internationale beeldenroutes aan te leggen die in het teken van de Europese vrede moesten staan.

Deze plannen werden in 1979 door beeldhouwer Leo Kornbrust opgepakt, geconcretiseerd en verder ontwikkeld. Vanuit zijn geboortestad Sankt Wendel (D) ontstond er op zijn initiatief een ketting van beelden van Normandië tot Moskou, van Amsterdam tot de Pyreneeën. De voor deze kunstwerken verantwoordelijke organisaties (kunstinitiatieven, steden) tekenen een intentieverklaring, waarin ze de uitgangspunten van de Strasse des Friedens erkennen en verder ontwikkelen.


Historische ijkpunten van de Strasse des Friedens zijn de oprichting van de piramide’s in Moskou (2009) en in Saint-Aubin-sur-Mer (2016).


Sinds de jaren 90 is de Nederlandse kunsthistorica drs. Cornelieke Lagerwaard* de belangrijke drijvende kracht achter Strasse des Friedens.


In 2021 ondertekende de wethouder van Den Bosch als eerste Nederlandse stad het handvest van Strasse des Friedens en op 13 april j.l. heeft de gemeente Meierijstad zich door middel van een intentieverklaring aan de Strasse des Friedens verbonden.


In 2013 portretteerden Henk Wijnen en Wim van Sijl vanuit hun project Monument of Mankind de organisatie van Strasse des Friedens en werden hierdoor artistiek partner en ‘Nederlands ambassadeur’.


* Cornelieke Lagerwaard was directeur van Museum St. Wendel (1988-2021), auteur van diverse publicaties over kunst en cultuur (o.a.over Leo Kornbrust en het project SdF), was sinds 2004 secretaris en is sinds 2014 voorzitter van Verein Straße des Friedens.https://strasse-des-friedens.com/projekte/

MoM - European Peace      2016    Saint-Aubin-sur-Mer

op de link van Monument of Mankind zijn de personen te vinden

MoM - Strasse des Friedens  2013    Sankt Wendel

op de link van Monument of Mankind zijn de personen te vinden

Leo Kornbrust      Moskou    2009

Eerste piramide    Sankt Wendel    1988 

Otto Freundlich   1936     model voor het concept van een Europese kunstroute  

# 13.2


Strasse des Friedens bestaat sinds 1979 en groeide vanuit het Duitse plaatsje Sankt Wendel, de geboorteplaats van Leo Kornbrust, tot een sculpturenroute waar kunstenaars, kunstinitiatieven en steden zich uitspreken tegen oorlog en geweld. Op 13 april j.l. heeft de gemeente Meierijstad zich door middel van een intentieverklaring verbonden aan de Strasse des Friedens en de kunstroute uitgebreid met 100 kunstwerken van deelgemeente Schijnel. In het cultuurhuis KEG te Schijndel is tot 25 mei over de ondertekening van de verklaring en de historie van Strasse des Friedens een prachtige tentoonstelling te vinden.

Cornelieke Lagerwaard en wethouder Menno Roozendaal    ondertekening van de intentieverklaring     -YouTube-film