home           exhibition           history            socle                            

 

# 8

BB+WVESTINGSTAD IJSSELSTEIN

april - juli 2022


https://ifthenisnow.eu/fr/node/251362

IJsselstein is een gave vestingstad, maar niet alle vestingwerken zijn zichtbaar omdat vele restanten onder maaiveld of onder gevels verscholen liggen. Om deze verborgen vestingwerken zichtbaar te maken is plan VESTINGSTAD IJSSELSTEIN ontwikkeld.


Plan VESTINGSTAD IJSSELSTEIN werd in januari 2021 bij pers, politiek en college van IJsselstein bekend gemaakt.

Museum IJsselstein vond dit plan een aanvulling op de tentoonstelling KASTEELHEREN. De Heren van IJsselstein waren tenslotte verantwoordelijk voor een veilige vrijplaats en werkten eeuwen lang aan een goed verdedigbare stad met gracht, bruggen, muren en poorten.


Museum IJsselstein besloot om het plan, dat in brochure was vormgegeven, in het Molenplantsoen voor een groter  publiek te presenteren. Op 12 grote borden werden op het middenveld de historische en toekomstige verhalen van de vesting verteld.


De borden zijn inmiddels verwijderd, maar zes van de borden worden nu als vervlechting met de KASTEELHEREN in Coal.2 tentoongesteld.


IJsselstein heeft nationale potentie om als Vestingstad IJsselstein bekend te worden en als Rijksmonument te worden aangewezen. Het plan, door adviesgroep BB+W ontwikkeld, wordt ondersteund door Stichting Historisch Kring IJsselstein, Museum IJsselstein, Yselveart, Stadsmarketing en Ondernemersvereniging BIJ.

brochure VESTINGSTAD IJSSELSTEIN

inclusief bijlagen