home           exhibition           history            socle                            

 

# 9

RUDI VAN DE WINTDE KROON

juli - oktober 2022

kunstwerk DE KROON bij IJsselstein


Bij IJsselstein staat aan de A2 een roest kleurig kunstwerk, 13 meter hoog met spitse bladen alsof het een plant is. De opengewerkte constructie is hard van materie maar zacht van vorm en transparantie. Enerzijds wordt het beeld opgenomen in de omgeving, anderzijds is het beeld fel en opvallend door het bijzondere uiterlijk.

Bewoners van IJsselstein kennen hun beeld, getiteld De Kroon, nauwelijks maar bij doorvragen zeker wel.


Rudi van de Wint, maker van het beeld (1942-2006), is een bekende Nederlandse kunstenaar die een eigen houding in de kunstwereld had. Hij maakte spraakmakende werken. Als beeldhouwer en schilder plaatste hij tegenstrijdige standpunten tegenover elkaar: ratio tegenover emotie, licht tegenover donker, open tegenover dicht.


In zijn opus magnum De Nollen bij Den Helder, een duinenlandschap met 25 betonnen bunkers, werkte hij aan meerdere objecten en ruimten waarin de tegenstrijdigheden werden opgeheven. Alles werd ‘EEN’.

Het duinenlandschap en het totaalkunstwerk heeft daardoor een bijzondere beleving van natuur, cultuur, kunst en zelfreflectie. Universele en individuele gevoelens komen hier vanzelfsprekend tot nieuw leven wanneer de beschouwer door De Nollen ‘reist’. Hier appelleert de werking van Kunst zonder verdere noodzakelijke informatie.


Rudi van de Wint kon De Nollen realiseren op basis van tal van grote opdrachten in de openbare ruimte, waaronder bij IJsselstein. Meest bekend is Van de Wint door zijn de kleurige panelen in de Tweede Kamer die bij nieuwsprogramma’s dagelijks op televisie te zien waren. (na de verbouwing van de Tweede Kamer komen de panelen weer terug)


Kunstruimte Coal.2 en Museum IJsselstein besteden deze zomer aandacht aan het werk van Rudi van de Wint en in het bijzonder De Kroon aan de A2.

In de etalage van Coal.2 is het schaalmodel van De Kroon te zien en Museum IJsselstein toont in de tentoonstelling Mens maakt landschap maakt mens, het twee meter hoge schaalmodel MAASDONK.

https://www.museumijsselstein.nl


Deze twee tentoonstellingen in IJsselstein zijn gelinkt aan een prachtige overzichtstentoonstelling van Rudi van de Wint in het Stedelijke Museum Alkmaar (4 juni - 30 oktober) en natuurlijk gelinkt aan het unieke totaalkunstwerk De Nollen dat sinds 1982 in ontwikkeling en voor publiek al jaren toegankelijk is.

https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/rudivandewint


“Zo zichtbaar als het werk van Van de Wint is, zo weinig weet het grote publiek van de kunstenaar achter deze werken. Dat heeft misschien alles te maken met het moment waarop hij zich terugtrok uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn magnum opus: het landschapskunstwerk ‘De Nollen’ in Den Helder. Wat hij daar heeft gerealiseerd is een project van wereldformaat.”

https://projectdenollen.nl


Deze tekst uit de museumcatalogus prikkelt om de expositie in Alkmaar en het ‘totaalkunstwerk’ De Nollen te bezoeken. Reken maar dat dit een topreis in Noord Holland wordt!
NB

Historische Kring IJsselstein publiceerde in 2018 een artikel over Rudi van de Wint en de totstandkoming van De Kroon aan de A2

“Iconisch en historisch” door Corien Alsbach

HKIJ nr 160 Rudi van de Wint.pdf
Youtube selectie:

interview met Jacqualine van Koningsbruggen


“NU TE ZIEN ... De Nollen” door Ralph Keuning


Plaatsing van een nieuw beeld in De Nollen

schaalmodel DE KROON bij IJsselstein

schaalmodel MAASDONK

DE KROON aan de A2 bij IJsselstein

expositie Rudi van de Wint in Coal.2  juli - oktober 2022

MAASDONK in de tentoonstelling  Mens maakt landschap maakt mens in Museum IJsselstein   juli - oktober 2022

D E   N O L L E N  .... het grootste kunstwerk van Nederland         Den Helder .... trein stopt bij De Nollen


onvergetelijke kunstervaring .....

# 9.1

foto 2e Kamer met deksel verfblik op sokkel

vrije interferentie in Coal.2

okt / nov 2022

# 9.2